Thursday, January 3, 2013

CERITA : Husnu dzon

Suatu tengahari di kedai kopi .

Lelaki 1: ''Assalamualaikum broo . Lama ke menunggu ?''

Lelaki 2: ''Waalaikumussalam . Takdelah lama sangat adalah setengah jam .'' (buat muka toya)

Lelaki 1: (terasa bagai diperli) ''Err ohh ok . Sorry broo , aku lambat sebab ada hal tadi .''

Lelaki 2: ''Isokeyyy broooo .. So , macam mana plan nak ke Langkawi ? Jadi tak kau follow ?''

Lelaki 1: ''Konpem brooo . Aku kan minat melancong . Ahakss ! Bayaran macam mano ?''

Lelaki 2: ''Semua ditanggung beres makan , tidur RM250 sekali dengan bas .''

Lelaki 1: ''Perghh dahh murah sangat lah tuu . Beshnyeeeee .''

Tiba-tiba! Datang seorang pakcik tua berserban dan berjubah putih ..

Pakcik: ''Assalamualaikum nak , kalau kamu berdua ikhlas sedekah untuk anak yatim .'' (Senyum)

Lelaki 2: (mengeluarkan RM5.00 dan masukkan ke dalam tabung) 'Waalaikumussalam .. pakcik .'' (senyum)

Lelaki 1: ''Errr err..''

Pakcik: ''Terima kasih nak ..'' (berlalu pergi)

***

Lelaki 1: ''Ehh broo kau percaya ke pakcik tu ? Entah2 duit tuhh dia yg makan .''

Lelaki 2: ''Astaghfirullahaladzim .. Cuba kau berhusnuzon (bersgka baik) ! Yang penting sedekah ikhlas . Dia tipu atau tak , tuh antara dia dengan Tuhan ! Kauu ada RM250 untuk g Langkawi tuh kan ? Jadi kau takde ke duit untuk BERSEDEKAH ?'' (senyum)

Lelaki 1: ''Errr ... Hmmm'' (menunduk malu)

Lelaki 2: ''Sedekah hanya 50sen , atau 10sen ke atau RM1.00 ke tuh pun dah ok daa . Dah dapat pahala kalau ikhlas . Allah tak pandang berapa banyak kita sedekah tapi pandang KEIKHLASAN kita . Tapi lagi banyak lagi bagus asalkan tidak RIAK .'' (senyum)

Lelaki 1: ''Maafkan aku ..''

Lelaki 2: ''Jangan minta maaf dengan aku , minta maaf dengan Allah .'' (senyum)

Lelaki1 mula mencari pakcik tadi tapi tidak kelihatan . Hilang sekelip mata .

Siapakah pakcik berserban dan berjubah putih itu tadi ? Jeng jeng jeng ..



link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...