Monday, January 10, 2011

MENARIK : doa apabila demam

dalam Entry sebelum ni kite ada cakap nak bagi tips kurangkan jelawat tu kan.
Bukan kurangkan ikan Jelawat ye.
ini JERAWAT kat muke.

Caranye senang je..
kalau korang baru balik mana mana.
contohnye dari class, korang masukkan air kat idung dan hembus balik.
Macam ambil wuduk.

Sebab, 
masa kite keluar tu, 
banyak habuk kat idung
jadi boleh sebabkan idung kotor.
So itu untuk bersihkan idung lah..

Senang je kan ?
Selamat mencuba ! :)



Dalam satu kajian, oleh Prof Dr Syahathah di Universiti Alexandria mengesahkan istinsyaq atau menhirup air melalui hidung semasa berwuduk dapat membersihkan hidung daripada kuman. Istinthar atau mengeluarkan air dari hidung pula dapat mengeluarkan kuman hingga menggurangkan risiko jangkitan kuman.


cuticuti ni tak tahu nape hobi membaca makin menjadi  kesukaan
Eh bukan riak.
nak bagitahu je.
Mana tahu ada orang nak bagi b'day prezent buku ke. Hee !

sekarang ni musin sakit pulak.
Mungkin sebab cuaca yang melampau dasyatnye.
5 minit panas.
5 minit hujan lepas tu panas balik
sampai dah malas nak angkat angkat baju pegi ampaian, 
letak je kat dalam.

jadi kepada sesiapa yang demam boleh mengamalkan doa ni.

Nabi Muhammad SAW ada mengajarkan doa untuk mengubati demam
"Ya Allah, kasihanilah kulitku yang tipis ini dan tulangku yang dalam. Kasihanilah ia daripada kerasnya demam yang membakar"
Apabila demam, bacalah doa ni. InsyaAllah akan beransur pulih

kalau selesema pula, 
campur 1 sudu kecil garam dapur, dengan 3 sudu besar air suam.
kemudian kacau kacau
Ambil kapas dan celupkan ke dalam campuran tu.
kemudia, titiskan ke dalam lubang hidung.
1 titis setiap satu lubang hidung
ulangi apabila perlu bagi setiap jam. Jangan setiap minit.
nanti tak boleh bernafas lak sebab penuh air garan. Ye .

tu je yang dapat share.
Semoga sihat sihat selalu. 
Amin.

Umi jaga kesihatan ye.

rindu yang jauh di sana :)

2 comments:

TUN TIJAH said...

mana bleh bubuh air garam dalam hidung....pedih oooo

Nur Affini Mohd Mashudi said...

boleh2..taruk cikit aje.. :)

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...