Monday, January 21, 2013

KISAH tempe dan telur kosong

MALAM yang dingin ditemani gerimis dan kabut tipis, membuatku mengigil kedinginan. Saya teringat dengan masakan ibu di malam itu dengan keadaani yang serupa.

Ibu yang bangun sejak pagi, tak kenal lelah bekerja keras sepanjang hari. Ia membereskan rumah seorang diri, hingga tiba jam makan malam pun ibu masih saja sibuk sendiri di dapur kecil kami.

Tepat jam tujuh malam ibu selesai menghidangkan makan malam untuk ayah, sangat sederhana, berupa telur goreng, tempe goreng, sambal dan nasi.

Sayangnya, karena sibuk mengurusi adik yang merengek, tempe dan telur gorengnya sedikit kosong.

*sumber google


Saya melihat ibu sedikit panik, tapi tidak bisa berbuat banyak. Minyak goreng pun sudah habis.

Kami menunggu dengan tegang, apa reaksi ayah yang pulang kerja? Sudah penat, kemudian melihat makan malamnya hanya dengan tempe dan telur kosong.

Namun sungguh luar biasa! Ayah dengan tenang menikmati dan memakan semua yang disiapkan ibu dengan senyuman yang tak hilang dari pandangan.

Ayah bahkan berkata, “Bu terima kasih ya!” Lalu ayah juga menanyakan kegiatan saya dan adik di sekolah.

Selesai makan, masih di meja makan, saya mendengar ibu meminta maaf karena telur dan tempe yang kosong itu.

Dan satu hal yang tidak pernah saya lupakan adalah apa yang ayah katakan:



*sumber google


“Sayang, aku suka telur dan tempe yang kosong.”

Sebelum tidur, saya pergi ke kamar ayah dan bertanya, “Apakah ayah benar-benar menyukai telur dan tempe kosong?”

Ayah memeluk saya dengan kedua lengannya erat sekali sambil berkata, “Anakku, ibu sudah bekerja keras sepanjang hari dan dia benar-benar sudah penat. Jadi, sepotong telur dan tempe yang kosong tidak akan menyakiti siapa pun anakku.”

Ini pelajaran yang saya praktikkan di tahun-tahun berikutnya, “Belajar menerima kesalahan orang lain adalah kunci yang sangat penting untuk menciptakan sebuah hubungan yang sihat, bertumbuh dan abadi.”

Ingatlah! Bahawa emosi tidak akan pernah menyelesaikan masalah yang ada, jadi selalulah berpikir dewasa. Mengapa sesuatu hal itu bisa terjadi? Pasti punya alasannya sendiri.

Janganlah kita menjadi orang yang ego dan hanya ingin difahami, tapi tidak ingin memahami orang lain.

Tua itu pasti, tapi dewasa itu pilihan.




ini kisah teladan daripada FB Sudah Tahukah Anda :) 
kopy paste. Semoga jadi pengajaran untuk kita semua. 

tengs for reading. 


Friday, January 18, 2013

TIPS hilangkan kegemukan

kita apa yang kita makan 
kebanyakan orang yang belebihan berat badan cuba fikir balik. apa pilihan yang kita dah buat 20 tahun lalu?
kita jadi macam ni sebab pilihan yng kita buat 20 tahun lalu
apa  kita nak jadi 20 tahun akan datang adalah pada hari ni.

bila dah gemok dan lemak berlebihan, bagi wanita2 yg ingin jalan pintas buat liposuction
sebenarnya lipo. lipo ye bukan Hippo. Hippo tu binatang yang comelcomel. Lipo tu memang satu kaedah untuk hilangkan lemak tapi tentu ada kesan sampingan yg mungkin bahayakan untuk kita
bagi wanita kalau buat lipo tapi tak mengubah tabiat pemakanan 
satu usaha yang sia sia

jadi kalau nak ubah tabiat untuk hilangkan kegemukan
kita ingat macam ni,
saya ingin makan sihat bukan makan sedap. katakan saya bukan nak hilang berat badan tapi saya nak lepaskan berat badan. bila kita katakan hilangkan berat badan, maka hilang akan jumpa balik kan? 
sebab tu kita lepaskan berat badan yg tak berguna ni

untuk lebih effektif kurangkan berat badan,

1, jangan sesekali tak makan pagi.
kalau tak makan pagi, kadar pembakaran sangat lemah

kepentingan makan pagi seperti kata pepatah,
" Eat BREAKFAST like a king, LUNCH like a Prince,DINNER like a beggar "

2. tidur yang cukup
bila tidur cukup, badan akan repair dan menyihatkan badan


3. minum air dengan banyak. kalau kita akan pastikan ada botol air yang ada air. bukan botol kosong. kat sebelah katil.
sebab nanti bangun tidur akan terus minum air. sebab bila kita tidur, mean badan kita tak dapat air selama 8 jam. sebeb tu kita perlukan air untuk aktifkan balik organ organ kita yang dah tidur tu untuk kerja balik. Sebenarnya minum air waktu pagi ni elok untuk lancarkan balik aliran darah dan bersihkan dalaman badan kita.


4. makan banyak kali tapi sedikit sedikit. jangan pula makan sekali tapi sekali 10 pinggan. lepas tu tak makan sampai malam. Konferm usus korang terkejut. kalau tak terkejut pun sakit jantung


Ingat ! 
kita bukan hanya nak jaga fizikal tapi jiwa kita. 
jangan hanya fokus cantik badan tapi cantik hati kita 
selalunya orang yang kurang tekanan, berat badan payah nak naik, 
orang yg kurang makanan emosi seperti kasih sayang akan perlukan makanan fizikal sebab tu dia panggil emotional eating  iaitu dia akan makan untuk topup balik kekurang makanan emosi tu.

kita ni bukan kurus mana pun nak bagi nasihat nasihat. :) 
sumber petik dari Prof Dr Muhaya Mohamed (pakar mata dan pakar inspirasi) masa rancangan Entry Jameela dan kita tambah sikit-sikit

Jom sihat :) 


Wednesday, January 16, 2013

DIY baby booties

hari ni adalah hary yang sungguh comel.
sebab hari ni kita dah siapkan 1 pasang baby booties.
baby booties ni teciksangat.
untuk saiz 0-2 bulan kot.
mesty bakal anak sedara kita ni lompat kegirangan dalam perut ibunya 
kalau dapat tau auntie dye ni buatkan kasut untuk dye :)

 oleh kerana projek kali ni comel,
sampai tercucuk cucuk habis jarum kat dalam kulit.
habis peristiwa berdarah berlaku hari ni.
janji dapat tengok hasilnya pun 
dah buat kita tak ingat "eh aku ada kene cucuk jarum ke tadi?"

kita gunakan kain felt macam biasa.
kain felt ni kat daiso pun ade.
RM 5.00
berbanding dulu kita beli kat kedai pengantin jb, kat daiso lagi murah..
kainnya pun lembut.
and ada banyak banyak banyak warna.
hari tu kita beli warna kelabu dan coklat

bila dah siap jahit sume, 
bawak kasut comel tu pergi luar taman sambil nyanyi lagu hindustan
then buat sesi photoshot untuk kasut tu.
tuan dye pun takda photoshoot.
kau hado ?

kasut ni takde jual k :) 



macam kasut nobita pun ade. :)




tengok lah saiz tapak kaki gorilla dengan tapak kaki kuman.


haih ! 
geram betul tengok kasut ni.
kalau kita ni tecik dah lama kita bawak pergi jogging ke naik gunung ke.

kita guna pola macam ni : 


sebenarnya banyak lagi design yang kita boleh buat.
tapi yang kita ni mungkin paling senang and mudah kot.
walaupun tercucuk cucuk jarum

kat bawah ni banyak lagi design yang super comel :

Ledbooties Final
http://blog.makezine.com/craft/led_firefly_booties_tutorial/

greenbabybootiessm.jpg
http://melissaesplin.com/2007/11/more-baby-booties/

http://duniarumah.wordpress.com/2012/02/07/baby-booties/

http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=311246.0

http://jurra-sewcute.blogspot.com/2008_11_01_archive.html



http://sewmamasew.com/blog2/2008/11/november-3-gifts-for-babies-toddlers/
http://www.babyjaynes.com/2011/03/fast-baby-shoes-tutorial.html

http://www.etsy.com/listing/61784225/no-048-leila-felt-baby-shoes-pdf-pattern

http://www.etsy.com/listing/59317174/no-048-leila-felt-baby-shoes-pdf-pattern

http://vlijtig.blogspot.com/2010_06_01_archive.html

http://en.dawanda.com/product/1456966-Mary-Jane-Baby-Shoes-Sewing-Pattern

http://pinterest.com/craftsty/shoes/

till then. 
bye!

ops lupa !
selamat berpraktikum *3bulan untuk junior2 IPG KTI
terutama rumate tersayang kita Fatin Liyana, Eya *eya tak kesah, Su, Mohd Faris Mokhtar  
dan lain lain.

DIY makeup bag

hari ni kita dah berjaya siapkan satu makeup bag.
kita panggil metap beg.
metap beg ni boleh isi macam macam metap yang korang ada.
mula mula kita memang tak rety macamana nak buat design beg macam ni.
ala ala kotak tapi bukan kotak.

nak pergi belajar pun xde orang kt sini nak ajarkan.
jadi kita pun pergi google
lepas jahit, tengok balik kat laptop,
lepas tu jahit lagi.
lepas tu tengok laptop
macam tu la sampai habis jahit.
jadi, ini hasilnya metap bag kita :) 
simple je.
mula mula ada letak reben.
lepas tu bukak balik sebab nampak pelik.
nasib tak gam. kalau tak kene koyakkan. huu.






 bag boleh isi macam macam :) 
    
 beg ni versi gemok gemok kebambom sikit 
sebab kat bahagian dalan kita guna span yang tipis tu.

kalau tak nak gunakan span pun xpe. 
boley guna kain yang keras sikit macam kain felt.
span ni berfungsi untuk dirikan bag ni.
nanty takdalah penyet macam kene pijak anak gajah.

kat bawah kita nak share makeup bag yang korang boley cuba.
selamat mencuba :)

large box bag tutorial
http://www.craftblog.com/how-to-box-bag-tutorial/

Truly Myrtle box bag
http://www.trulymyrtle.com/2012/03/box-bag-tutorial.html

http://hiccupps-stuff.blogspot.com/2008/09/you-know-feeling-you-get-when-you.html

http://www.skiptomylou.org/2010/07/25/the-boxy-cosmetic-bag-tutorial/

http://slightlybefuddled1.blogspot.com/2011/05/cosmetic-bag-and-more-burp-cloths.html

2011 Makeup Bag
http://sewingnovice.com/2011/04/04/makeup-bag/


https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxwaW5rcGVuZ3VpbmF5dW1pbGxzfGd4OjE0YjY0ZGMyMjJhZWI1NDc&pli=1

yang last ni bukan makeupbag.
itu fabric basket :) 


Tuesday, January 15, 2013

KISAH sedekah


Pada suatu hari, ketika sepasang suami isteri duduk makan. Diruang tamu, datang seorang pengemis berpakaian lusuh meminta belas kasihan mereka. 
''Tolonglah encik, saya lapar, sejak semalam tidak menjamah sesuap nasi.'' 
Dengan muka bengis, si suami sambil menjeling isteri yang cantik terus menghalau dan menengking si pengemis itu. 
Dalam hatinya berkata, 
''Aku membina perniagaan hingga berjaya bukan untuk orang lain, tapi untuk diri dan keluargaku.'' 
Si isteri tidak dapat berbuat apa-apa dengan sikap suaminya walaupun dalam hatinya ada niat untuk bersedekah.


Beberapa tahun kemudian, perniagaan si suami jatuh muflis dan dia menjadi miskin. Dia terus menceraikan isterinya kerana tidak mahu isterinya turut menderita sepertinya. Setahun kemudian, isterinya yang masih cantik itu berkahwin pula dengan lelaki lain. 

Pada suatu hari, sedang si isteri dan suami barunya mengadap makanan, tiba-tiba seorang pengemis mengetuk pintu sambil meminta belas kasihan. Mendengar rayuan pengemis itu, si suami menyuruh isterinya menghidangkan sepinggan nasi berlaukkan seperti yang mereka makan. Setelah memberi sepinggan nasi kepada pengemis, si isteri menangkup muka sambil menangis.

Si isteri mengadu, si pengemis itu sebenarnya adalah bekas suaminya yang dulu pernah menengking seorang pengemis. Suami yang baru itu menjawab dengan tenang:
''Demi Allah, akulah pengemis yang dihalau dan ditengking itu.

Rasullullah S.A.W bersabda: 
''Sedekah itu dapat menutup 70ribu kejahatan''. 
Allahuakhbar.




Monday, January 14, 2013

DIY Tote bag

projek tote beg ni dah lama siap.
cuma tak update update
sebab hari hari tunggu kat peti surat *auta
tunggu surat posting. Miahaha

jadi sementara menunggu posting ni,
marilah kita marilah kita bersama sama.. lala~
belajar macamana nak buat tote bag ini

sorry la kita tak bagi tutorial. hihik ! 
sebab bila dah menjahit memang tak ingat pape dah.
tapi jangan risau.
kat Youtube banyak tutorial tote bag.
kita pun google google jugak kalau nak jahit 

untuk pengetahuan, kita guna
kain yang murah je.
beli kat nagoya RM 5.50/m
kalau rosak takde menyesal menangis sambil hentak hentak kaki.
siap baling baling jarum sume bagai.

beli satu meter pun tapi tak guna sampai satu meter.
yang lebih tu mungkin boleh buat pensel box yang sama corak dengan beg kan? 

kita buat ni mula start pagi.
lepas tu berenti kejap.,
minum minum, makan,
lepas tu sambung balik.

inilah hasilnya :) 



reben ni guna kain felt merah.,
sebab ehlo kitty tu pakai reben merah. tu, nampak x?

dalamnya kita lining dengan kain cotton kosong coklat

Siap !
beg ni boleh letak macam macam.
buku RPH, majalah, pensel box, telefon, bekas makan.
bawak jenjalan pun boleh.


kat bawah ni kita nak tunjuk beberapa design tote beg yang super duper comel. *sumber google
http://www.skiptomylou.org/2010/11/09/10-free-tote-bag-patterns-and-tutorials/

http://miawmiao.blogspot.com/2012/07/weekend-diy-cloudy-day-applique-tote.html


http://www.cutoutandkeep.net/projects/my-first-diy-tote-bag-simple-style-2

http://missindiedesigns.blogspot.com/2012/06/fridays-favorite-things.html


http://skyepennant.blogspot.com/2012/03/i-am-hand-made-detachable-pocket.html



http://ginabeanhandmade.blogspot.com/2010/05/tote-bag-tutorial.html

http://www.skiptomylou.org/2010/11/09/10-free-tote-bag-patterns-and-tutorials/

http://mamaspocketbook.com/freebies2.htm


http://www.purlbee.com/oilcloth-grocery-tote/2009/6/3/mollys-sketchbook-echino-oilcloth-grocery-tote.html



http://stitchesinplay.typepad.com/stitches_in_play/2010/02/deputy-tote-tutorial.html



























http://www.craftster.org/forum/index.php?topic=91070.0

http://www.modabakeshop.com/2009/09/hushabye-tote-bag-and-coin-quilt.html

http://www.craftsy.com/project/view/tutu-tote-bag-pdf-tutorial/7804

http://twoflychicks.blogspot.com/2010/07/tote-bag-tutorial.html


link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...