Wednesday, December 22, 2010

Tips : jerawat

walaupun saye ni bukan lah cantik pun.
Tapi mahu juga share tips cantik dengan kamu.

Kulit jangan bagi kering.
Minum air 1 cawan sekurangnya setiap satu jam.
Mungkin kite tak tahu sebenarnya badan kita perlu air.
Tp perasan tak bila kita haus,
maknanya badan kite tengah mengalami dehidrasi.
mase tu organ kite kurang air.

Ada satu cara nak tengok kamu ni terkurang air ke tak.
kamu tengok air kencing kamu pagi pagi atau dalam jam 12 tengahari.
ops. diam diam sudah lah. janganlah satu kampung  mahu bagitahu
kalau kaler kuning, maknenye kurang air.
Janganlah pegi tegok ayor teh ais kaw. same je dengan kamu menempah nama tuk penyakit kencig manis.
Lebihkan manis dalam senyum, kurangkan manis dalam minuman ok ^^

Jaga kulit muka.
Jangan pergi scrub muke kamu setiap hari
konon nak putih cepat.
takdenye.
seminggu 3 kali dah cukup :)

bagi jerawat cepat surut.
Ini baik punye.
tak perlu ubat ubat.
pertama tama sekali, jangan pikir sangat ada jerawat kat muke.
lagi kite pikir, lagi dia membiak biak.
Nah, Seluruh muka nak letak tanda dye punye kawasan.
Alhamdulillah, sekarang saye takde masalah jerawat.
Dulu dulu je.
Tapi ada masalah jeragat..
Mungkin sunbathing terlebihsudah :)

Cantik dari makanan/minuman
kalau makan satu pinggan, 
jangan lah pule kamu taruk nasi lebih dari pinggan ye.
1/3 letak nasi
1/3 letak sayur
1/3 letak ayam ke.. daging ke. 
takder lah kamu over dose.

Ini yang saye amalkan.
Pagi pagi lepas bangun tito jangan lupe amalkan minum air kosong.
1 gelas pun cukup. tapi seeloknya minum 2 gelas.
macam orang jual jamu pule ^^
antara kebaikan, stabilkan kandungan air dalam badan.
kalau tidur 8 jam, mean 8 jam tak dapat air kan.
So, inilah perlunya minum air.
Selain itu, boleh juga hilangkan penyakit kronik macam kencing manis, dsb
Tapi kene amalkan. Tiap hari ok.

Nak tahu tak tips kurangkan resdung.
kurangkan je.. setiap orang ada resdung. 
terpulang samada banyak atau sikit..
kamu punye ?
Dulu mase jerawat amalkan tip ney dan
nampak berkesan ^^
Nak tahu ape ?
tunggu..

Penatlah byk sangat tips.
nanty saye buat lagi tips cantik versi II :)
cek it tout.

cantik yang sebenar bukan diukur dari segi luarannya : ) 

6 comments:

mizz_aainaa said...

ooo..
bolehlah try..
hehe..

Nur Affini Mohd Mashudi said...

bOleh. dialukan.
Cucu nak petua mai datang kat belog nenek ye :)

Ila Aqilah said...

nak tahu tips seterusnya!
tengah menunggu ni..hehe

Nur Affini Mohd Mashudi said...

nnty akan ada versi 2.. tunggu :)

blog-tips-kurus said...

tips nyah jerawat tu macam tak berkesan kepada diriku. bagi yang power lagi ye:)

Nur Affini Mohd Mashudi said...

oh. tu untuk jerawat yang tak Degil :)

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...