Tuesday, September 20, 2011

Resepi #2 makaroni bakar

untuk kali ini,
tiada inovasi yang saya lakukan.
cuma ikut bulat bulat resepi yang ada
dah siap baru teringat.
tak letak garam.
chenck balik resepi,
mana tau kot kot tertinggal.
rupanya resepi tak tak kata suruh letak garam.
>.< sedihnye.
lain kali kene letak garam sikit supaya ada rasa.

untuk slot masakan hari tu,,
resepi kami :
biskut chip coklat
makaroni bakar 
dan Air Punch Buah-Buahan *letak soda nyumnyum


inilah makaroni bakar.
atas tu garing tau.
sebab letak Cheese.


macam biasa hiasan meja bila dah selesai masak 
*kad menu. bekas air.pinggan hidang.pinggan makan.bekas biskut.gelas.kutleri

fini dengan buah tembikai susu untuk air Punch Buahan dan atin dengan biskot Cip Coklatnye.
sedaap !

oke.
ini resepi untuk makaroni bakar ::


Bahan-bahan :
100 gram makaroni (direbus, tos dan gaulkan dengan marjerin)
60 gram daging kisar
1 biji bawang besar(didadu)
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 hiris halia (dimayang)
100 g sayuran campur dingin beku
150 ml susu UHT
3 biji telur
1 camb marjerin
1 cams serbuk kari (dijadikan pes)
30 g keju parut
Secubit garam

Hiasan
2 batang daun bawang, daun sup
1 biji cili merah (dihiris halus)


Cara Penyediaan

1.   Menyediakan bahan
a.   Basuh dan potong semua sayuran.
b.   Rebus makaroni, toskan dan gaulkan dengan marjerin

2.  Memasak makaroni bakar
a.   Panaskan marjerin, tumis bawang dan halia.
b.   Masukkan pes serbuk kari dengan sedikit air dan garam. Apabila bau naik, masukkan daging dan sayuran. Apabila masak campurkan dengan makaroni.
c.   Bancukan susu dan telur fan tuangkan kepada makaroni yang telah dicampur dengan daging. Kacau rata.
d.   Tuangkan ke dalam mangkuk pyrex yang telah di gris. Bakar dalam ketuhar 180 0c selama 30 minit

3.  Menghidang makaroni bakar
a.   Taburkan daun sup, daun bawang dan cili potong. Picitkan sos  cili dengan menarik

3 comments:

Finaz Jaafar said...

owh camni la rupenye buat macaroni bakar..okay2..nanti kte try..thnks=)

Ila Aqilah said...

fini, akak tak pernah try masak makanan western! tapi nak try lah makaroni bakar ni..cam sedap je..hihi..thanx fini :)

finiey said...

Finaz : welcome dear: )
kak qilah : cedap cedap ! letak banyak sikit susu pun oke ^^

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...