Friday, October 21, 2011

Amali masakan 2011

semalam, 20/10/2011
Opsyen Rbt 1 telah menjalani amali masakan.
ada 20 guru pelatih yang terlibat.
ada 5 soalan

contoh soalannya seperti :
sediakan set buffet untuk persaraan pengarah,
Jamuan hari Jadi,
tema kampung,
pertandingan memasak.

jadi untuk soalan kita, 
kita dapat soalan yang pertandingan memasak.
soalannya kene membuat pastri 250 g yang mempunyai inti manis dan savouri
air sejuk,
dan dessert bersos.

jadi untuk pastri kite buat
tart sardin dan kastart buahan,
air buat teh lemon layer,
dan sagu puteri berendam

oleh kerana soalan dapat pertandingan memasak,
jadi kita buat lah tema ala romantik,
yang gunakan warna merah putih hitam
siap dengan lilin dan lagu romantik (my heart) 
sukee >.<

tetamu/ pensyarah yang kita jemput 
En Mazlan Sanip.
maceh En Mazlan sebab datang 

sebenarnya masa masak memang tak rasa lansung makanan 
tawakkal je.

masa En Mazlan tengah makan kat meja kita
dan kita pun kene layan dan duduk seat depan.
kira macam candle lite dinner lah *cewah
pensyarah lain yang datang and cakap.

romantiknnye  ! 
pastu kiteorang gelak gelak je la. hoho

yang tabble runner ala polkadot tu sebenarnya SHAWL kita tau 
recyle bahan yang ada.
kalau beli baru macam tak berbaloi sebab pakai sekali je.
kan kan kan :))
sebelum hidang makanan



teh Lemon layer
tak nampak layer dah yang atas sebab air da cair. huu

tart kastart buahan *kiwi mangga

tart sardin *inti savouri/pedas

table setting

menu card

sagu puteri berendam.
santanya tak letak sebab letak dalam bekas lain 
sebab soalannya desert bersos. 
nak makan baru letak

bear.menu card.napkin bird of paradise, candle, shawl satin merah ^^


pensyarah jemputan.
minyak kat muke tu kalau kumpul boleh jual 1 kg singgit taw :)

napkin folding

2 comments:

TUN TIJAH said...

fi(angin soffiya)....tart kiwi kastad tu mcm sedap jer....nak cket

finiey said...

nah :))

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...