Sunday, July 22, 2012

Projek Internship : Pondok Hortikultur

bermula sari ZERO,
sekarang dah banyak ilmu tentang kerja kayu.

pada internship yang lalu,
kite dan Jaimah (internship partner)
sudah menyempurnakan 3 projek.
salah satu projeknya adalah projek pondok ni.

masa yang singkat iaitu 4 minggu,
semua nak diselesaikan. 
kertas kerja, 3 projek, laporan, dan tak lupa kajian tindakan tersayang.

ini salah satu projek.
kiranya ini projek major.
yang paling besar.
mula dari potong  kayu sampai lah ke mengecat.

siapa kata perempuan tak boleh buat kerja kayu?


kayu ni dah ditanggam.
tanggam lekap, dan tanggam lekap T.
 masa untuk buat lubang pada kayu.


buat lubang pada kayu guna mesin.
sebab kayu ni tebal. (4'x4')
peloh peloh jugak masa ni.
sebab banyak kayu nak diuruskan

lepas tu potong kayu guna mesin ni pulak.
ada 6 kayu yang panjangnya 10 kaki.
panjang tak panjang lah kene angkat 2 orang.


ini kayu dah letak kat tempat nak buatnya.
letak penahan dulu.

ketuk ketuk ketuk ketuk.
jari dengan paku pun tak dapat beza.
sama je.
tu yang ketuk dua dua tu.
haa ! nilah Jaimah :)

ketuk paku pada papan.
ada 3 tingkat.

sebelah lagy..

tingkat yang ke 3

panjat panjat.
agak tinggi lah sebenarnya.


penat paku sebelah.
duduk jap.
lepas tu paku lagi.
lepas tu duduk balik.

paku bukan kerja mudah sebab kayu ni keras sikit.
tak macam projek meja kopi masa kite buat di kampus dulu.

haa.. kan tengok.
duduk lagi. :)


lepas tu ketatkan bolt.

hep hep ! 
ayam tak hidang lagi.

minta tolong budak mengecat.
dorang memang suka mengecat dari masuk kelas.
ini pun satu aktiviti pembelajaran jugak.
mengecat perlukan kemahiran.


rajin sungguh  mengecat.
sampai telinga kawan dye pun dah tak kenal.
ingat kayu.

seronok budak budak ni dapat makan free hari tu.


cat undercoat :)

semua nak dicat.

cat menggunakan warna hijau dan kuning.
warna ni kontras.

kusyuk cat dari awal pagi sampai tengahari.

emm..
sian pondok kene tutup kejap.
sebab hujan gerimis mula turun.

guna atap untuk lindungi dari kene hujan.

kami cat yang tepi tepi.
sebab kalau budak budak ni cat, 
semua nak cat.
terkena cat hijau kat cat kuning,
lepas tu cover balik guna cat kuning, terkena kat cat hijau.
dan seterusnya.
bila nak habis cenggitu

ting ! 
siap.
terima kasih budak budak.

pasang net hijau.

lepas tu skru papan atas untuk bagi net tak bergerak.

potong kayu yang lebih.

hasilnya :) 
panjang 10 kaki
lebar 3 kaki.
tinggi 6 kaki.


dengan pokok puding yang dah disemai masa praktikum 3 dulu.

bersih kan dulu pokok.

susun cantik cantik.

murid yang banyak membantu.


kerja -kerja menyusun bagi kat perempuan

dengan guru besar.


gembira :)

dengan Mentor 
sangat sangat sangat sangat sangat membantu.
 terima kasih


cepat peace!

bangga tak sangka dapat siap macam ni :)


bukan budak budak kalau tak main air. huu..

sekian :)
kenangan di SK Bandar Tenggara 2, Bandar Tenggara


Saturday, July 21, 2012

Ganjaran hebat


banyak lagi ganjaran bulan puasa yang kita tidak tahu.
semoga Ramadhan ini lebih baik daripada yang lalu. Amin

Tuesday, July 17, 2012

MENARIK : Akibat stress dan cara hilangkannya

Tahukah anda ?*macam dalam TV pule.

Selama 5 minit kita MARAH, imun sistem tubuh kita mengalami depressi selama 6 jam. mean kalau kite diserang penyakit, sistem imun kita gagal nak lawan dengan penyakit tu.

Dendam, menyimpan kepahitan, imun tubuh kita perlahan2 mati. Disitulah bermula awal segala penyakit. 
~ STRESS mengakibatkn kolesterol meningkat, darah tinggi, Jantung, rheumatik, arthritis, Stroke (perdarahan/penyumbatan pembuluh darah).

kalau nak lepaskan dendam, ambil satu objek, macam pokok. then anggap orang yang kita mara tu pokok. cakap apa yang kita nak cakap/ lepaskan. lepas tu percayalah kita akan ok. 



cara nak hilangkang? mudah jee...

1. Solat pada waktunya : 
dengar je azan, trus ambil wuduk. jangan layan perasaan malas tu.

2. baca Al-Quran dan fahami maksudnya : 
Luangkan masa. bukan lama pun kalau nak dibandingkan dengan masa kita menhadap internet kan?

3. bagi girl, menangis je sebab itu ubatnya. kalau lelaki, pergi hangout dengan kawan kawan korang then tengok bola sampai pagi. 

tahu tak kalau kite selalu biarkan diri stress, kite kemungkinan akan mengalami gangguan pencernaan, susah tidur, dll.

tengs sudi baca :)

Saturday, July 14, 2012

Wedding Iki- Cruise Tasik Putrajaya




hari tu sempat balik ke putrajaya.
Untuk attend Wedding Iki.
kat Cruise Tasik Putrajaya.

balik hari jumaat,
then balik Bandar Tenggara balik hari Ahad
penat memang penat.
tapi bila da jumpa family tu tak penat da.

Iki nikah hari Sabtu.
then Ahad tu terus weddingnya. 
buat sekaligus.

pukul 11 pagi da gerak ke tempatnya.
kite uruskan goodies.
tapi sempat sampai pukul 2.oo petang je
sebab nak kene gerak balik Bandar Tenggara.

masa nak gerak balik tu,,
kene la cium kiss pelok sume dengan umi ngan abah kan. 
ngan angah skali *wat lupe lak. hee
rasa sedey sangat.
macam nak nanges.

sebab kene berpisah.
padahal bukan lama pun.
sedey mungkin sebab kite je yang tinggal bujang+tomey kat rumah tu.
so memang kite manja lebey.
tu yang suke tu.. heee.
kalau kite takde mesty rumah tu sunyi.
*hee. perasan tau

....

sekarang lagy seminggu Internship.
lepas tu masuk maktab balik
insyaAllah tahun ni habis.

doakan semoga tahun terakhir ni dipermudahkan.
Amin.

tak sabar nak habiskan study.
lepas tu nak mengajar :) 
jumpe anak murid yang comel even nakal sikit tu beselah kan.

nak sambung master pulak, kalau diiziinkan. 



Friday, July 13, 2012

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...