Tuesday, July 17, 2012

MENARIK : Akibat stress dan cara hilangkannya

Tahukah anda ?*macam dalam TV pule.

Selama 5 minit kita MARAH, imun sistem tubuh kita mengalami depressi selama 6 jam. mean kalau kite diserang penyakit, sistem imun kita gagal nak lawan dengan penyakit tu.

Dendam, menyimpan kepahitan, imun tubuh kita perlahan2 mati. Disitulah bermula awal segala penyakit. 
~ STRESS mengakibatkn kolesterol meningkat, darah tinggi, Jantung, rheumatik, arthritis, Stroke (perdarahan/penyumbatan pembuluh darah).

kalau nak lepaskan dendam, ambil satu objek, macam pokok. then anggap orang yang kita mara tu pokok. cakap apa yang kita nak cakap/ lepaskan. lepas tu percayalah kita akan ok. 



cara nak hilangkang? mudah jee...

1. Solat pada waktunya : 
dengar je azan, trus ambil wuduk. jangan layan perasaan malas tu.

2. baca Al-Quran dan fahami maksudnya : 
Luangkan masa. bukan lama pun kalau nak dibandingkan dengan masa kita menhadap internet kan?

3. bagi girl, menangis je sebab itu ubatnya. kalau lelaki, pergi hangout dengan kawan kawan korang then tengok bola sampai pagi. 

tahu tak kalau kite selalu biarkan diri stress, kite kemungkinan akan mengalami gangguan pencernaan, susah tidur, dll.

tengs sudi baca :)

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...