Monday, October 24, 2011

1 makanan, 2 tempat

senangnya dalam haty.
dapat makan banyak
bagaikan dunia ini saya yang punye.

kalau balik putrajaya je mesty dapat makan makanan yang pelik dari biasa.
bukan makan ulat bulu masak sambal
or lemang katak pule.
mean macam makanan yang takkan makan kat johor sana.

kalau kat johor selalu makan
nasi goreng kampong
sup sayur
tomyam
dan
nasi ayam penyet.

tapi kat JB jarang sikit makan nasi ayam penyet.
masa praktikum boleh kata hari hari makan nasi ayam penyet *bulan puasa masa tu.
pergi bazar je mesty beratur kat kedai makcik tu.
kirenye reguler customer la.
rasa makcik tu pun dah pikir. "aih, budok ni agy." :)
sebab kalau kat Taman U to murah.
4 hengget setengah dah dapat nasik ayam penyet paling sedap

tengok2.
nak cite pasal makan kat Cakri Palace alamanda 
tapi sampai ke Skudai dah :p


sorang layan Ipad sorang layan henpon


table setting.

kite layan kamera je la :)

walaupun pikcer ala ala sama je,
tapi ni kat tempat lain.
lepas makan makanan yang pedas, 
ada orang banje makan icecream kat cream&fudge pulak *winkwink
perisa peanut butter oreo tak cilap.



"angah malu la jumpe pini" *facepalm :))

tak sempat nak makan dalam kereta dan terhabis kt kedai itu juge. >.<

 bawah : mine 
atas : my sister

Friday, October 21, 2011

Amali masakan 2011

semalam, 20/10/2011
Opsyen Rbt 1 telah menjalani amali masakan.
ada 20 guru pelatih yang terlibat.
ada 5 soalan

contoh soalannya seperti :
sediakan set buffet untuk persaraan pengarah,
Jamuan hari Jadi,
tema kampung,
pertandingan memasak.

jadi untuk soalan kita, 
kita dapat soalan yang pertandingan memasak.
soalannya kene membuat pastri 250 g yang mempunyai inti manis dan savouri
air sejuk,
dan dessert bersos.

jadi untuk pastri kite buat
tart sardin dan kastart buahan,
air buat teh lemon layer,
dan sagu puteri berendam

oleh kerana soalan dapat pertandingan memasak,
jadi kita buat lah tema ala romantik,
yang gunakan warna merah putih hitam
siap dengan lilin dan lagu romantik (my heart) 
sukee >.<

tetamu/ pensyarah yang kita jemput 
En Mazlan Sanip.
maceh En Mazlan sebab datang 

sebenarnya masa masak memang tak rasa lansung makanan 
tawakkal je.

masa En Mazlan tengah makan kat meja kita
dan kita pun kene layan dan duduk seat depan.
kira macam candle lite dinner lah *cewah
pensyarah lain yang datang and cakap.

romantiknnye  ! 
pastu kiteorang gelak gelak je la. hoho

yang tabble runner ala polkadot tu sebenarnya SHAWL kita tau 
recyle bahan yang ada.
kalau beli baru macam tak berbaloi sebab pakai sekali je.
kan kan kan :))
sebelum hidang makanan



teh Lemon layer
tak nampak layer dah yang atas sebab air da cair. huu

tart kastart buahan *kiwi mangga

tart sardin *inti savouri/pedas

table setting

menu card

sagu puteri berendam.
santanya tak letak sebab letak dalam bekas lain 
sebab soalannya desert bersos. 
nak makan baru letak

bear.menu card.napkin bird of paradise, candle, shawl satin merah ^^


pensyarah jemputan.
minyak kat muke tu kalau kumpul boleh jual 1 kg singgit taw :)

napkin folding

DIY napkin dinner jaket

buat napkin folding ni masa exam amali memasak semalam.

nama lipatan napkin ni dinner jaket.
kalau search kat internet memang takde bunga tu.
tapi memandang kan bunga ni da belu 2 hari sebelum exam
dan ada dalam poket doremon ni
jadi gunakan daripada membazir.

yang dalam tu 
yang warna putih.
cuma guna kertas A4 biasa.
lipat macam tadika tadika dulu.
lipat baju guna kertas.
and tambah reben merah.
tomeynye. tomeynye  :)


Monday, October 17, 2011

Hari Karnival Kolej Kediaman

taksangka. 
bilik tak ceria lansung.
tapi dapat nombor 1 bilik yang menang keceriaan blok.

mungkin nampak kemas je kot rasanye.
sebenarnya memang tak expect dapat nombor 1.
ingat dapatlah nombor 5 saguhaty :))

tak banyak yang diubah kat bilik ni.
cuma tambah skirting dan lapik meja baru.
sebab lapik meja dulu dah koyak sikit.

beli skirting dan lapik meja kat depan angsana 
kene jalan sikit baru jumpa banyak kedai yang jual benda2 ni.
banyak pilihan yang cantik cantik. *pengsan

t kasih pada warden dan AJK yang dah pilih bilik kami jadi bilik cantik (hoho)
*terharu
meja study


board nak contengconteng sebelum tidur



hadiah :: piala dan sijil ::


horey ! *lompatlompat


bilik cantik *tangan ke bahu mata ke atas


rumate cayang :))

ps : tahniah kepada adik adik yang buat persembahan blok A walau dapat tempat 4
zapin dan hip hop.

Wednesday, October 12, 2011

rbt nite 2011

bertempat di Hotel Seri Malaysia
RBT telah menganjur satu malam yan dinamakan malam RBT nite.
malam ni semua guru pelatih RBT akan berkumpul
makan sama sama.
kenal masing masing.
dari super junior sampai super Senior.
sebenarnya masih ramai lagi super tu tak kenal super ni.
junior tu tak kenal super tu.

jadi malam ni malam perkenalan dan malam pertemuan
walaupun duduk sama kampus.
tapi tak pernah bertegur sapa.
InsyaAllah dengan malam ni,
dapat mengeratkan pertalian antara semua guru pelatih RBT.

malam ni juga semua super senior saya juga diraikan 
dah last year dah dorang kan. 
pejam celik pejam celik dah 5 tahun setengah kat sini.
rasa duka. rasa suka.
pahit manis.
semua ditempuh bersama.

ucapan kepada senior RBT ::
teruskan perjuangan anda.
walaupun sudah habis belajar,
namun perjuangan anda baru saja bermula.
Good luck Senior !

semua RBT

waiting for menu :))



my outfit
ps : Si Dia pun dah last year >.<'' isk isk.

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...