Tuesday, December 28, 2010

cuty=bertunang

26 Disember balik Epoh
sebab kazen ku bertunang..
Fara dan Fie.

Ucapan :
semoga berbahagia selalu ye :)
Ingat daku dalam doamu.. 
hihi..
feeling feling pule ye budak ni.

cakap byk pun kamu nantok lak kan.
sampai leh buat peta ASIA.
so, layan pikcer ni dulu ye.

tak sabar nak tangkap gambar denga petunang "Fara" sampai tak sepat nak pakai lipstik

Sudah ciap ^^

kazen tiyut dan sempoi habis.

2 kazen yang sama sama tungu Fara siap :)
nasib baik tak baring kat katil kan. hihi

Fara yang tiyut 

3 kazen.. banyak memori kita same kan. Tahun depan jumpe lagy :)

Nyorokk

motifnye ape ye ? Ahem.. ;)


Bersama anak.. *anak sedara ^^

Friday, December 24, 2010

Tips : jerawat

kali ini lebih kepada edisi jerawat. *edisi khas
Saye bukan along.. saye cuma mau tolong :)

kat sini ada beberapa bijik tips nak kongsi :

secara Basic yang kita sume dah taw dan takperlu nak terang lagi kot.
minum air banyak. tidur cukup. basuh muke, jangan picit, jangan pakai kosmetik tapi tak cuci. dan sebagainye

Cuci rambut.
Eh ada kene mengena ke ?
ada..
kalau rambut kotor takbasuh. and then baring.
Lepas tu esokknye nangis ke ape tempek balik bantal tu.
Nah. Dari rambut, jatuh ke bantal. balik kat muke.
kan ada kene mengena tu :)

ada terbaca dari salah sorang blogger jugak.
dye kate letak safi rania punye cream.. ala.. yang bekas tecik tu *price dalam lebih kurang RM5.00++
letak malam sebelum tidur.
insyaAllah esok da kurang.


kalau saye dulu ada jerawat pakai Fair and Lovely punye cream :)
da ok !
cube lah . mungkin boleh  ^^

Elak guna masker mase kulit sedang jerawat.
lagi menambahkan jerawat.
mungkin jerawat tak boleh bernafas.

jangan bagi rambut mengilai kat muke.
konon nak nyorokkan jerawat dengan tutup gune rambut.
kalau nak tutup telinga guna rambut, tu takpe.. Kan kak ira :)
rambut bile minyak.kalau kene  muke nanty akan timbullah jerawat yang memang tak sabar nak keluar melihat dunia.
kalau rambut panjang, gune sepit ketam. Eh. sepit rambut.
kan Kemas.

Fakta *keluar topik sket :
antara kulit perempuan dan lelaki, mana yang lebih bminyak ?



jawabjawabjawab..


bagi 3 saat. mula sekarang !



satu..



duaa..




tiga..
sudah !
lelaki ?
salah .salah.salah.

jawapannya perempuan .
eh. yeke..
kenapa.
tengoklah kulit siapa yang lebih lembut.
perempuan kan.
Try lak rase tangan kakak or adik perempuan or mak korang.

abang : kak mintak tangan
akak : nape, nak lempang free ke. * tengah makan ni
abang : bukan. nak tengok betulke Panda kate.
                                                        

Nak tahu tak tips kekalkan berat badan.
kalau dah terlalu sibuk, terutama orang bekerja,
kalau tempat kerja <5km jalan kaki saje
dan jalan laju.
kalau tak boleh juga.
Pastikan selalu bergerak.
Jangan duduk depan komputer tak gerak gerak sampai krem kaki.
Setiap 1 jam jalan2 amik angin.
angin aircond pun takpe.

Kalau nak gemok pule :
ada org kate makan waffle..
mungkin ada benar atau salah.
Sebab waffler kan ada peanut.

Bingkisan kata untuk kita

pikcer semasa saye naik cruise di Mines :)






Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.


Jangan lakukan semua yang kamu ketahui, jangan berbelanja semua yang kamu miliki, jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar.


Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.


Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan, tetapi dalam hati mereka ada kelebihan.


Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi.


Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja yang datang di dalam perjalanan hidup mereka.


Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan. 


Jika anda menyayangi seseorang itu kerana Allah, maka janganlah bertengkar dan berbalah dengannya, janganlah menanyakan sesiapa tentangnya, kerana orang yang ditanya itu mungkin memberitahu anda perkara yang mengelirukan yang boleh menghalang perhubungan anda dengan orang itu.


Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan.


Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga


Hanya sekadar berkongsi perasaan..
kalau tak kongsi nanty gigi saye patah 
Teng for reading.. :)

Wednesday, December 22, 2010

Tips : jerawat

walaupun saye ni bukan lah cantik pun.
Tapi mahu juga share tips cantik dengan kamu.

Kulit jangan bagi kering.
Minum air 1 cawan sekurangnya setiap satu jam.
Mungkin kite tak tahu sebenarnya badan kita perlu air.
Tp perasan tak bila kita haus,
maknanya badan kite tengah mengalami dehidrasi.
mase tu organ kite kurang air.

Ada satu cara nak tengok kamu ni terkurang air ke tak.
kamu tengok air kencing kamu pagi pagi atau dalam jam 12 tengahari.
ops. diam diam sudah lah. janganlah satu kampung  mahu bagitahu
kalau kaler kuning, maknenye kurang air.
Janganlah pegi tegok ayor teh ais kaw. same je dengan kamu menempah nama tuk penyakit kencig manis.
Lebihkan manis dalam senyum, kurangkan manis dalam minuman ok ^^

Jaga kulit muka.
Jangan pergi scrub muke kamu setiap hari
konon nak putih cepat.
takdenye.
seminggu 3 kali dah cukup :)

bagi jerawat cepat surut.
Ini baik punye.
tak perlu ubat ubat.
pertama tama sekali, jangan pikir sangat ada jerawat kat muke.
lagi kite pikir, lagi dia membiak biak.
Nah, Seluruh muka nak letak tanda dye punye kawasan.
Alhamdulillah, sekarang saye takde masalah jerawat.
Dulu dulu je.
Tapi ada masalah jeragat..
Mungkin sunbathing terlebihsudah :)

Cantik dari makanan/minuman
kalau makan satu pinggan, 
jangan lah pule kamu taruk nasi lebih dari pinggan ye.
1/3 letak nasi
1/3 letak sayur
1/3 letak ayam ke.. daging ke. 
takder lah kamu over dose.

Ini yang saye amalkan.
Pagi pagi lepas bangun tito jangan lupe amalkan minum air kosong.
1 gelas pun cukup. tapi seeloknya minum 2 gelas.
macam orang jual jamu pule ^^
antara kebaikan, stabilkan kandungan air dalam badan.
kalau tidur 8 jam, mean 8 jam tak dapat air kan.
So, inilah perlunya minum air.
Selain itu, boleh juga hilangkan penyakit kronik macam kencing manis, dsb
Tapi kene amalkan. Tiap hari ok.

Nak tahu tak tips kurangkan resdung.
kurangkan je.. setiap orang ada resdung. 
terpulang samada banyak atau sikit..
kamu punye ?
Dulu mase jerawat amalkan tip ney dan
nampak berkesan ^^
Nak tahu ape ?
tunggu..

Penatlah byk sangat tips.
nanty saye buat lagi tips cantik versi II :)
cek it tout.

cantik yang sebenar bukan diukur dari segi luarannya : ) 

Contest Aku dan Generasiku.


Si cantik manis ieqa ni buat kontest.
Jadi kalau ada contest mesty saye join.
Ibarat di situ ada semut,
di situ ada tenggiling :)
Anak murid jangan ikut ticer fini ye

Syarat-syarat pertandingan:

  • Jadi Follower blog ieqa.
  • Copy banner kat atas dan letakkat  entry dan sidebar blog anda serta link kan ke entry ini. *tak nak letak kat sidebar pon tak pe. Tapi wajib letak kat entry ok*
  • Buat satu entry tentang contest ini seperti saye buat ney. Tajuk: Contest Aku dan Generasiku.
  • Upload gambar anda bersama-sama anak didik/murid anda. [tak kisah bilangan murid tu. Sorang pun boleh ok].. jangan anak tekak sudah la ye !
  • Tuliskan pada caption:

1) Anda cikgu dari sekolah / IPG / IPT mana.
2) Cerita tentang gambar yang dipertaruhkan. Contoh: "gambar ni diambil masa buat praktikal / PBS di................." haa, paham tak?? hehe

  • Akhir sekali, tinggalkan link entry anda pada komen si dia
  • Tarikh tutup contest pada 11 / 1 / 11. (11 Jan 2011 @ 11.59 p.m). 



Jadi nilah saye punye :)



Hello hello heloo !
Name saye fini.
Pangey saye ticer Fini ye ! :)
Sudah pandey ticer sebab nanty senang nak pangil diri sendiri kat sekolah.
Walaupun belum praktikum.Hikhik
Tahun depan sudah mule praktiku.
Eh.
Lupe pula.
Nak jawab soalan dari IPG mane kan.
Saye dari IPG KTI 
IPG Kampus Temenggong Ibrahim.
tak tahu kat mane ?
Johor bahru la adik manes ^^


gambar yang pertaruhkan ini adalah 
hasil PBS bersama 3 orang cicer yang tiyut miut.
salah sorangnye adalah Is 
Is. kak fina promote ni :)
Ini  PBS saye yang terakhir (4). *nangis
Sebab tak dapat nak berhoney moon kat sane lagi.
4 stud dan 4 ticer
boleh buat pasukan tarian :) Heha.

OK tu saje.
Tetibe teringkat kamu bertiga.
Bile lah boleh jumpe kamu lagi ye..



Monday, December 20, 2010

Edisi Ciken cop.

sebenarnya sudah lame tak pekena ciken cop ni.
Akhirnya dapat juga.
Slalu dapat makan kat Epoh.
Sekarang jarang balik sane.
Pukul 11 lebih dah ada kat "Secret Recipe".
Nak try makanan dye.
Slalu dapat makan kek je kan.
Hari ni try Ciken Cop pulak.
tapi bukan ciken kot. Lembu kot.
ini. Boneless taw ! *dapat makan dengan puas tanpa gangguan tulang temulang :)
Bukanlah mereka ini menternak lembu yang tiada tulang.
boleh bayangkan lembu tanpa tulang ? Isk isk




Umi ku cayang :)

One for Me One for My Mom ^^

Maafkan saye tak dapat menghabiskan kamu ye wahai daging.... 
kamu terlalu banyak dan berchese pule tu.
walaupun saye tak makan sangat daging ayam ke or ape jenis yang berunsur daging.
Tapi saye tetap mahu order kamu dan akan makan kamu lagi.
.

Saturday, December 18, 2010

Qoutes : kartun itu bagus

Hey hey hey
kamu..
mari sini.
Sape kate cerita kartun tak bagus.
Terutama untuk budak bawah umur macam saye.
hikhik
Sila muntak pink sekarang ea .



Banyak pengajaran contohnye
dalam cerita seponBob !
dye suruh jgn tamak *episod semalam. harap maklum.


Ceritanye begini:
Pada satu hari
Ada benda kaler kuning ni kerja sebagai tukang masak.
Satu hari semua orang kate benda kuning tu budak tak gune. 
so benda kaler kunin ni pun perlu keluar bandar.
Tapi orang kat bikini Bottom ni amat perlukan dye.
Jadi kucar kacir lah bandar tu sebab seponbob dah lari.
Di bandar yg baru benda kunin ni da jadi ketua bandar.
Tapi akhirnya, dye keje balik di sana *bikini bottom lah.
sebab ape ?
sebab dye tau yang keje sebagai tukang masak lagi sesuai dengan dye.
Mengapa perlu nak cari yang lain padahal dah ada yang bagus kan.

Kamu faham tak.
Oh.
Tak faham.
takpelah.
kalau bab cerita memang semua orang tak faham. Isk Isk

kesimpulannye.
Bersyukurlah apa kamu yang ada :)
 Ibarat pepatah melayu yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.
so. janganlah jadi macam tu ye :)


kadang kadang benda yang tak baik itulah yang terbaik untukmu
dan kadang kadang benda yang baik itu adalah tak baik bagimu.
Ingat tu ye :)


Suke dengan bulu mata sponbob walaupun hanya ada 3 helai sahaja^^

Thursday, December 16, 2010

Bila sepot cek.

dulu.. masa kat sekolah.
Kalau ada sepot cek, mesty cuak.
Walaupun pun saye ney tergolong dalam kumpulan yang sekema lah kan.
Nak kata saya baik tak lah.
Nak kata jahat lagi lah tak.
tak penah panjat pagar. lari asrama apetah lagi.
Penah lompat pagar aje.
Alaa...yang sukan tu.. laru berpagar..
Aih.. jangan pikir bukan bukan.

Pernah dulu sekali.
Oleh kerana dalam kelas saye paling teramai pengawas,
jadi, bile, mase, tempat nak buat sepot cek, mesti lah kelas saya yang tahu dulu.. Hik Hik
Oleh yang demikian, adalah kawan kata kat saya :
kawan : "kasut kamu tak boleh pakai"
saye : nape ?
kawan : sebab kasut kamu ada getah. Dye nak yang kain je..

Oleh kerana saye ney baru pindah sekolah masa form 5, jadi, tak tahulah peraturan kat sane macammana..
Sebab kat sekolah sebelum tu memang kene pakai kasut tu..
Jadi bagilah alasan "Kite baru pindah. tak tahu peraturan. Takpe kan ? :) sambil buat muke seposen.

Sebernarnya, kalau ada pelajar yang pakai kasut tu, dorang akan rampas dan bagi balik lepas habis sekolah.
Oleh kerana taknaklah mencemarkan nama baik kat buku lima pengawas tu,
Bila loceng waktu rehat, berlari lari dengan kawan untuk cari port nyorok kasut terbaik !


Maka, apabila tiba pengawas untuk sepot cek kelas saye,
saye berkata : "dah kene rampas " Padahal nyorok.
Nampak sangatlah tipukan.
Dahla duduk depan.. Haha !

Pengawas pun terpinga pinga.
sapelah yang amik kasut budak baik ni..
Sebenarnya dorang memang da syak budak baik ni menipu.
Biasalah muka tak pandai menipu.
Jadi dorang pun ignor je..

Bila da 2 3 hari rasa serbasalah..
Jumpelah pengawas tersebut mintak maaf sebab menipu.
Rupa rupanye dorang memang da tahu. Isk !


ps : jangan menipu.. Haa ! kan da menyesal nyorok kasut sendiri. Pastu kene jalan kaki ayam pegi kantin. Tak ke macam orang asli ?

Azam tahun baru

Nak tahu tak apa yang saye suke sejak saye jadi JPP?
Memanglah tak dapat duit ke hape kan.
Tapi sebenarnya banyak peluang yang dah dapat.

 Watikah perlantikan kali ke-2 
(YDP dan Naib saya takde. sebab mereka sibuk berpraktikum)


barisan JPP 45
Tahun lepas ni. Biro Penerbitan

Contohnya, 
saya dapat termuramah Tn Hj Marwar pensyarah yang dah bersara.
walaupun beliau tak kenal saye dan saye pun tak kenal beliau
Tapi pertama kali berwawancara dengan beliau dah tertarik dengan sikap pendidik beliau.

Tak cukup lagi ?

sempat lah pule kan wawancara Tn Hj Saripan iaitu mantan Pengetua MPTI (dahulu)

sekarang IPG KTI..
Bukan senang nak jumpe beliau.
berjumpa dengan beliau hari tu pun terpaksa berkatakata laju 300 patah kata per 10 saat
kerana beliau ada urusan di tempat lain.
Kirenye kalau orang lain dapat tengok gambar,
saye dapat tgk life,, siap boleh sembang sembang lagi..
siap isteri beliau tunjukkan gambar semua anak beliau.
Sangat bagus !

itulah kelebihan JPP.
sebenarnye banyak lagi lah..
nak cakap satu satu nanty nnty kesian kamu 
kene luangkan masa sehari suntuk baca 1 entry ini saja :)


Oke. kelebihannya :

kamu boleh duduk depan sekali mase perhimpunan.

kamu boleh berjumpa dengan orang atas. Kata je  kamu JPP mesty boleh masuk bilik mereka.
Ape2 je yang berlaku, orang akan panggil kamu.. Tak ke femes dalam seminit dua ? cukup lah :)
boleh duduk maktab lama sikit. orang lain cuti. kamu masih ada di maktab. (kelebihan ke)
Boleh pergi ke luar negara :)
dan yang terakhir. Banyak pengetahuan dan pengalaman. 
contohnya jd MC perhimpunan (ok lah tu kan)

eh kenape tersasar dengan tajuk entry kali ni ?
Baiklah.
Tahun baru akan menjelma diri dalam bebearapa minggu lagi kan..
Jadi bile tahun baru mesty ada azam kan.
sebernarnya azam tahun baru saya ini lebih kepada saye sebagai seorang pelajar.
Nak tingkatkan kemahiran komunikasi terutamannya, 
seorang guru bukan saja perlu berjaya dalam akademik. Tapi kurikulum dan kemahiran lain.
contoh : kemahiran mengurus bilik darjah, menjadi MC, kemahiran berpidato, kemahiran urus masa 
( oh, pakej saya dah cukup ke semua ni ? )
sebab..
Tahun depan akan mula berpraktikum.
kaki dah banjir
mata dah tak tentu arah.
tangan da menggeletar.
harap praktikum saya baik baik saja.
doakan saya ye !


Wednesday, December 8, 2010

Qoutes : hari ini

Tadi baru saja Tn Hj Nordin (pensyarah pembimbing) masa Program Solidariti IPGKTI di Bumi Kemboja
uplod pikcer tentang perkembangan perkampungan Islam di Kemboja.
Genbira kerana dapat jadi salah seorang peserta bagi memberikan bantuan kepada mereka.
Berbeza dengan kita memberikan bantuan dan kita pergi sendiri untuk memberikan bantuan.
memberikan saya seribu erti kenangan dan pengalaman

Apa yang anda rasa?


Ini adalah wakaf perigi yang telah siap dan boleh digunakan
Lihatlah keadaan kampung mereka.
Serba kekurangan.
Tetapi mereka meneruskan hidup dengan tabah.

*Semoga dengan bantuan wakaf perigi ini dapat meringankan beban penduduk di sana.
Dan kepada yang telah memberikan sumbangan, saya nak ucapkan terima kasih dan
semoga mendapat kebaikan di dunia dan akhirat dari apa yang telah anda sumbangkan.

walaupun sumbangan ini tidaklah besar,
 tetapi membawa sedikit sinar harapan kepada mereka.




Untuk renungan :



Hari ini sebelum kita mengatakan kata-kata yang tidak baik,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak dapat berkata-kata sama sekali.

Sebelum kita mengeluh tentang rasa dari makanan,
Fikirkan tentang seseorang yang tidak punya apapun untuk dimakan.

Sebelum anda mengeluh tidak punya apa-apa,
Fikirkan tentang seseorang yang meminta-minta dijalanan.

Sebelum kita mengeluh bahawa kita buruk,
Fikirkan tentang seseorang yang berada pada keadaan yang terburuk di dalam hidupnya.

Sebelum mengeluh tentang suami atau isteri anda,
Fikirkan tentang seseorang yang memohon kepada Tuhan untuk diberikan teman hidup.

Hari ini sebelum kita mengeluh tentang hidup,
Fikirkan tentang seseorang yang meninggal terlalu cepat.

Sebelum kita mengeluh tentang anak-anak kita,
Fikirkan tentang seseorang yang sangat ingin mempunyai anak tetapi dirinya mandul.

Sebelum kita mengeluh tentang rumah yang kotor kerana pembantu tidak mengerjakan tugasnya,
Fikirkan tentang orang-orang yang tinggal dijalanan.

Dan di saat kita letih dan mengeluh tentang pekerjaan,
Fikirkan tentang pengangguran, orang-orang cacat yang berharap mereka mempunyai pekerjaan seperti kita.

Sebelum kita menunjukkan jari dan menyalahkan orang lain,
Ingatlah bahawa tidak ada seorangpun yang tidak berdosa.

Dan ketika kita sedang bersedih dan hidup dalam kesusahan,
Tersenyum dan berterima kasihlah kepada Tuhan bahawa kita masih hidup !





Mutiara kata : 


"Angan-angan, harapan, keinginan, kehendak dan cita-cita dapat diubah sehingga menjadi kenyataan, setelah melalui pengalaman pahit dan kegagalan dan tetap bertekad untuk berjalan terus maju terus tanpa mengenal lelah dan putus asa sekalipun orang lain sudah menghalangnya"

Kenangan 2010

 Tahun baru bakal menjelma.
Yesterday is a history
Tomorrow is a gift. Thats why its called present
Dalam hidup, ada gembira, sedih.
itulah yang mewarnai hidup kita.
Dari belog saye ney, Inilah kisah kisah sepanjang tahun ini sebagai seorang bakal pendidik. 


Semasa PBS 4 di SK Presint 11(3)

Cantik tak topeng ?
kene buat persembahan lagu kanak kanak pakai topeng oo !
*tepuk tepuk

Gambar kelas bersama tutor (Mama Cheng)

Ini ehem* Apong ! :)
lawatan ke Kemboja.
dye kate nak masuk dalam belog saye.
Jadi letak lah satu. Eh dua
ok tak ? ok tak ?
Jalan jalan di Angkor Wat.
jauh tak ? jauh tak ?
Sila angguk dari jauh..


Beli kasut baru. Eh ada motif ke ? 
hihi..

 
di puncak Gunung Kinabalu. sampai di puncak jam 6 pagi.
Sempat tengok matahari terbit.

Sebenarnya pegi gunung ney bukan tahun lepas. 
Tapi nak juga letak 
boleh boleh boleh :)

Pembelajaran Berasaskan Sekolah (PBS) di SK Pekan Tenghilan, Sabah.

Sambutan hari jadi ku kat angsana.
taun depan banje lagi ye !

Karnival Rakyat.
masa ini kene menari Zapin secara terkejut.
wiwit !

Jadi juri untuk persembahan Malam Hari Terbuka.

Menjahit kemeja patung.
hihi..
Taklah. ini esaimen kene jahit kemeja.
Sape nak order sila bagi saiz yee



Program Pewaris Felda Nitar di Felda Nitar II.
Masuk Utusan oooo..

Mari mari sila pilih mana yang anda suke ?


Watikah perlantikan JPP (s/u kehormat)
Kene sentiasa ada pen dan buku kat poket.

Ini watikah pelantikan JPP sesi 2 bagi KPLI.

Sempat menyibuk jadi pengiring. wee !
kontrol kontrol.

buat mulut muncung sedikit supaya muka kelihatan tiyut. Haha ! over.
  

Sekian..
wiwit... sape yang baju pink tu.
Ahem !

link bersangkutan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...